top of page

Wanneer is het Scaled Agile framework (SAFe) interessant?

Veel organisaties bevinden zich op een dynamisch speelveld. Ontwikkelingen zijn onvoorspelbaar omdat ze elkaar versterken of juist afzwakken. Hiervoor is geen beproefde strategie beschikbaar. Dus zul je op ieder niveau in staat moeten zijn snel te leren en bij te sturen. In deze blog lees je waarom SAFe® hiervoor een oplossing kan zijn, wat SAFe is en wanneer het interessant voor jou kan zijn.


Waarom het Scaled Agile framework (SAFe®)


Het Scaled Agile framework (SAFe®) is het meest gebruikte raamwerk om Agile samen te werken met meerdere teams of in de gehele organisatie. SAFe® is gebaseerd op het Lean en Agile gedachtegoed. SAFe® biedt je de mogelijkheid op alle niveau’s Agile te werken. SAFe® zorgt voor een goede balans tussen stabiliteit en wendbaarheid. Het biedt praktische hulpmiddelen, principes en spelregels om Agile succesvol te laten zijn op grote schaal.

Wat is het Scaled Agile Framework (SAFe®)?

Al veel organisaties behalen successen met Agile en Scrum teams. Hierdoor ontstaat er een grote behoefte om Agile te werken op grotere schaal, ook wel ‘scaling agile’ genoemd. Door een heldere visie en teams beter op elkaar af te stemmen zijn de teams in staat nog meer waarde te leveren. SAFe® biedt een volledig raamwerk om van strategie tot operatie Agile te werken. Zo definieert SAFe® verschillende lagen, rollen, meetings, practices en principes. Meer weten? Download onze SAFe® whitepaper.

SAFe® elementen op een rij:

1) Lean-Agile principes

2) Agile teams en Release Trains

3) Kadans en synchronisatie

4) Teams en programma rollen

5) PI planning

6) Geintegreerde demo

7) Inspecteren en aanpassen

8) Innovatie en planning (IP) iteratie

9) Technische infrastructuur

10) Lean-Agile leiderschapAgile schalen


SAFe® is schaalbaar en modulair in te richten, passend bij jouw organisatie. Je kan er dus voor kiezen een aantal elementen uit het SAFe® raamwerk toe te passen die voor jouw organisatie werken. SAFe® lijkt in eerste instantie ingewikkeld, dat komt met name door de terminologie.

Wanneer is SAFe® interessant?

SAFe® is interessant wanneer je:

  • met meerdere teams Agile wil samenwerken

  • de afstemming en afhankelijkheden tussen teams beter wil organiseren

  • leidinggevenden mee wil nemen in de Agile manier van denken en werken

  • een wendbare strategie wil realiseren


Bij DE AGILE IMKER zijn we gespecialiseerd in het realiseren van Agile en Zelforganisatie. Volg onze (online) Leading SAFe 5.0 ® training voor het realiseren van SAFe® in jouw organisatie, ook op afstand.

Meer lezen?

Lees ook onze blog over:


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page