top of page

Wat is een Agile Release Train? Een simpele uitleg

Het scaled Agile raamwerk SAFe® neemt toe in populariteit. In SAFe werkt een Agile Release Train (ART) aan het leveren van waarde voor de klant. In deze blog lees je wat een Agile Release Train is, hoe je een Agile Release Train inricht en de Agile Release Train rollen.


Agile Release Train (ART)

Een ART bestaat uit 50-125 personen ofwel 5 tot 10 teams die gezamenlijk werken aan het leveren van deelproducten. Het zijn zelforganiserende, multidisciplinaire teams. De teams plannen, organiseren en integreren het werk met elkaar. Er zijn verschillende SAFe meetings waarin de teams het werk met elkaar organiseren.
Waardestroom


Doordat teams over de gehele waardestroom zijn georganiseerd zijn zij in staat snel bij te sturen, zijn er weinig afhankelijkheden met andere teams en kunnen zij zich volledig focussen op waarde voor de klant. Alle silo's zijn aan elkaar verbonden in een ART. Dit is een enorme omslag voor hiërarchische organisaties die in silo's rondom functionele eenheden zijn georganiseerd. Een ART levert iedere 8-12 weken een geïntegreerd deelproduct op. Dit noemen ze in SAFe® een Program Increment.


Trein als metafoor

Er is gekozen voor trein als metafoor omdat de teams werken volgens een vast ritme (dienstregeling). Daarnaast dient er onderhoud plaats te vinden aan de trein en de rails om de trein snel te laten rijden. Ook is er treinpersoneel. Dat zijn de rollen binnen SAFe die helpen om de trein goed op weg te helpen.


Inrichten van een ART


Voor het inrichten van een ART breng je de waardestroom in kaart. Je zorgt ervoor dat in een ART alle mensen zitten die gezamenlijk waarde kunnen opleveren voor de klant. Je definieert de specifieke Team rollen en ART rollen waarna je iedereen opleidt en live kunt gaan met je eerste PI planning.


SAFe® Team rollen

  • Agile Team

  • Product Owner

  • Scrum Master


ART rollen

  • Product management

  • Release Train Engineer (RTE)

  • System Architect

  • Business Owners

  • Customers


Bij DE AGILE IMKER zijn we gespecialiseerd in het realiseren van Agile en Zelforganisatie. Volg onze (online) Leading SAFe 5.0 ® training voor het realiseren van SAFE in jouw organisatie, ook op afstand.

Meer lezen?

Lees ook onze blog over:
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page