top of page

Scrum of Scrums (SoS) | inclusief agenda

Wat is de Scrum of Scrums? Voor een goede afstemming tussen de teams is het belangrijk elkaar op de hoogte te houden van de voortgang en mogelijke obstakels. In deze blog lees je wat de Scrum of Scrums inhoudt en hoe je deze meeting effectief houdt, inclusief programma.


Wat is de Scrum of Scrums (SoS)?


De Scrum Masters van de Agile Teams en de Release Train Engineer (RTE) of ook wel Chief Scrum master genoemd, vormen samen de Scrum of Scrums. De RTE faciliteert de wekelijkse Scrum of Scrums. Deze meeting kan ook vaker plaatsvinden wanneer nodig.


De SoS coördineert de afhankelijkheden tussen de teams. Daarnaast zorgt de SoS ervoor dat de voortang rondom (PI) doelen, mijlpalen en obstakels transparant zijn. De timebox van de Scrum of Scrums is 30-60 minuten. Inhoudelijke issues kunnen na de meetings worden besproken. De betrokkenen blijven dan voor het oplossen van de problemen. Dit mag zo lang duren als nodig.Agenda Scrum of Scrums

1. Wat heeft je team af sinds de laatste meeting?

2. Wat gaat je team afkrijgen tussen nu en de volgende meeting?

3. Welke obstakels of issues zijn er?

4. Zorgt jouw team voor obstakels of issues richting andere teams?

Uitgangspunten Scrum of Scrums

  • De Release Train Engineer (RTE) neemt de rol van Chief Scrum Master aan

  • Het advies is om 2 keer per week een SoS te houden

  • Aanwezigheid kan worden gemandateerd. Als de Scrum Master niet kan, is het belangrijk dat er iemand anders voor in de plaatst komt, bijvoorbeeld een ander teamlid

  • De RTE is verantwoordelijk voor het communiceren van grote obstakels en risico’s naar belangrijke Stakeholders

De SoS vindt ook tijdens de PI planning plaats. Iedere 1 a 1,5 uur stemmen de SoS de afhankelijkheden en obstakels met elkaar af om tot een goede planning te komen voor de volgen (PI) iteratie van 8-12 weken.


Bij DE AGILE IMKER zijn we gespecialiseerd in het realiseren van Agile en Zelforganisatie. Volg onze Leading SAFe® 5.0 training voor het realiseren van Zelforganisatie in jouw team, ook op afstand.


Meer lezen?

Lees ook onze blog over:

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page